Hovedside
Om oss
Nettbutikk
Nyheter

Bay

Bay

Bay treINCI: Pimenta racemosa

Opprinnelse: Vest India (Dominikanske Republikk)

Plantedel: Blader og mindre grener

Dyrking: Plantede trær 

Produktnummer: E1073

 

Dyrking & fremstilling

Bay treet vokser over hele mellom-amerika. Men oljen produseres i første rekke i Den Dominikanske Republikk eller i USA av tørkede blader. Treet er evigrønt med læraktige blader. 

Den eteriske oljen fremstilles ved dampdestillasjon av blad og små grener. Utbyttet ligger gjerne på fra 1-3 vektsprosent eterisk olje. Den vanlige Bay oljen er en blanding av to fraksjoner olje; en som flyter på vannet og en som synker ned ved destillering. 

 

Duft & beskrivelse

Den eteriske oljen har en lys gul eller gylden farge som raskt blir mørkere ved lagring. Duften er søt og krydderaktig, noen vil si en 'medisinsk duft'.  Oljen er lettflytende og har en middels sterk aroma.

Bay oljen er er flykighetsmessig en topp note.   

 

Terapeutisk bruk

Bay eterisk olje brukes til smertestillende massasje ifbm neuraligi, reumatisme og generelt i muskelmassasje på verkende og overanstrengte muskler. 

Oljen er kjent for å virke forfriskende, klarende og varmende. Og brukes i forbindelse med emosjonell utbrenthet som skyldes stress. En spennende olje som er svært kjent i Australia og Asia, men til nå lite brukt hos oss.

 

Annen bruk

Den største delen av Bay olje anvendes som dufttilsetting i Bay Rom, rengjøringsmidler, hudkrem og parfyme. Opptil 60% av de dyre parfymene inneholder et lite tilslag av Bay eterisk olje eller ren eugenol (som er hovedkomponenten i Bay eterisk olje). 

Oljen ansees å ha en maskulin duft. Den sies å stimulere hårvekst og har lenge vært brukt i hårmidler for menn. Den er dessuten kjent for å virke sammentrekkende på huden og var lenge en fast komponent i etterbarberingsvann. 

Den er generelt fin å bruke i hårmidler; men spesielt mot flass og fet hud.  

 

Fin i blanding med

Oljen har en sterk krydderaktig duft og passer sammen med lavendel og krydderoljer som kryddernellik; citrusdufter som lime og appelsin; samt noe uventet søte dufter som geranium og  ylang-ylang.  

 

Hovedkomponeneter

Hovedkomponenten , som gir den karateristiske duften , er alkoholen eugenol. Innholdet av eugenol ligger gjerne i området 40-60%. Tre andre viktige komponeneter er metyleteren fenolen kavikol, monoterpen myrcen og alokoholen linalol. 

 

Sikkerhet

Den eteriske oljen må doseres med forsiktighet; sett deg godt inn i oljens egenskaper før bruk. Oljen er ikke ansett for å virke hudirriterende; men duftallergikere bør vise forsiktighet. - Unngå bruk under graviditet, ved prostatakreft og ved regelmessig inntak av paracetamol; da oljen påvirker blodets koaguleringsevne.  

 

Copyright Telemark Urtebrænderi 2005

 

 

Hovedside
Om oss
Nettbutikk
Nyheter
AROMATERAPI
BLOMSTERMEDISIN
CELLULITTER
ETERISKE OLJER
FLÅTT & MYGG MIDLER
FLÅTT PÅ HUND & KATT
FORKJØLELSE & INFLUENSA
FOTSOPP
HEMOROIDE KREM
HERPES MIDLER
HODELUS MIDDEL
HODEPINE & MIGRENE
JULEMARKED 2011
KUNNSKAPSHJUL
MASSASJE OLJER PRO
MUSKELSMERTER
NATURMIDLER
NEGLESOPP
PIGMENTFLEKKER
PLANSJER & PLAKATER
RYNKER
SVART KARVEFRØ
SØVNLØSHET
ØRELYS - OTOPATI
ÅREKNUTER
Teknisk side 2 2012
KONTAKT SKJEMA
GRATIS NYHETSBREV
INNKJØPSAVTALE
Fotpleie - terapeut og forhandlerkatalog
Nettstedskart